Sunday, 11 December 2011

LAMBAT POS.............

ops, lpe plak nak update pasal 'chocolate caramel shortbread'/rotipendek karamel coklat, akhirnya, berjaya, responden memberi respon positif, tpi sme sependapat, kne kurangkan rse manis, shortbread tu plak kne baiki sket sbb adunan x berapa btul...lps tu, terlame sket masak dlm oven....yg lainnye, ok......
mood? sudah tentu mood gembira.................

shortbread
-tepung gandum
-gula
-butter/margerin
=gaulkan adunan sehingga menjadi doh, ratakan dalam 'baking pan', masak dlm oven 180C, 20 min.

karamel
-susu pekat
-gula melaka/gula kabong/gula biasa
-butter-margerin
=cairkan butter/margerin, masukkan gula, gaul.........masukkan susu pekat, gaul sehingga adunan menjadi pekat. (kecilkan api dapur apabila adunan mendidih). tuangkan karamel yang masih lagi panas ke atas shortbread yang telah disejukkan pada suhu bilik.

topping coklat
-bar coklat
=cairkan bar coklat dan ratakan ke atas karamel yang telah disejukkan.......

biarkan utk beberapa jam di dalam peti sejuk........................................

enjoy......

1 comment: